In en om de Edersee

Onze Gipsy

Gezicht vanaf het wildpark

De Edersee

Midden in het aantrekkelijke middelgebergte van het natuur- en nationaalpark Kellerwald-Edersee vindt u een der grootste stuwmeren van Duitsland. De Edersee  is in de jaren 1908 tot 1914 ontstaan en kan maximaal 202 miljoen kubieke meter water bevatten. De machtige stuwdam is 400 m lang en 48 m hoog. Tijdens de bouw moesten 700 mensen verhuizen voordat 3 dorpen zijn overstroomd. In de herfst, bij laag water, zijn de resten van de dorpen te zien en kunt u op oude paden wandelen, resten van de muren van de kloosterkerk bezichtigen en te voet de oude Ederbrug oversteken, die anders onder de waterspiegel ligt. Zelfs een model van het stuwmeer duikt af en toe uit het water op. De wandelroutes “Urwaldsteig” en “Kellerwaldsteig” lokken de wandelaars met fantastische uitzichten en eenmalige natuurbelevenissen. 

Voor de watersportliefhebbers is de Edersee met zijn uitstekende waterkwaliteit een waar eldorado. Stranden, buitenbaden, evenals oeverpromenades nodigen uit tot waterpret en flaneren. Vele baaien zijn paradijsjes voor vissers, terwijl in anderen surfers, zeilers, waterskiers of duikers thuis zijn.

U vindt talrijke attracties bij de Edersee; voor de kleintjes een aquapark aan de oeverpromenade, een maisdoolhof en bovenal een wildpark met ca. 200 dieren, waaronder herten, reeën, wolven, lynxsen en roofvogels. 200 m boven het meer troont het herkenningsteken van de regio, de trotse burcht Waldeck, ooit stamzetel van de Graaf van Waldeck, die hier tot in de 17e eeuw resideerde. Met de berglift komt u comfortabel van het meer naar boven en kunt u het burchtmuseum of mischien zelfs de kerker bezichtingen

  • de beste omstandigheden voor alle watersporten
  • gratis toegankelijke baaien waar u kunt zwemmen, picknicken en uitrusten
  • diverse fiets- en wandelpaden
  • een schitterend landschap

Laat u betoveren door de eindeloze uitgestrektheid van de Edersee en de vele mogelijkheden!

www.edersee.com

Waldecker Bergbahn

De Waldecker Bergbahn is de kortste verbinding tussen de Edersee en het hoger gelegen kuuroord Waldeck. Met de cabine-kabelbaan zweeft u in een paar minuten de Slotberg op- en natuurlijk ook weer naar beneden. Indien u met de fiets onderweg bent, kunt u deze ook met de kabelbaan meenemen. 

Openingstijden: dagelijks van 9.30-18.30 uur. Daarvandaan kunt u verder gaan naar de stad en slot Waldeck, waarnaar deze hele vakantieregio is genoemd.
Vanaf het slot hebt u een schitterend uitzicht op het meer, de stuwdam en het Edergebergte.

Slot Waldeck

Slot Waldeck is een kasteel gelegen bij het Duitse plaatsje Waldeck aan de Edersee in de deelstaat Hessen .

Slot Waldeck was de thuishaven van de graven van Waldeck voordat deze verhuisden naar Slot Arolsen in Bad Arolsen .

Toen het slot niet langer werd bewoond, werd het gebruikt als gevangenis .

Tegenwoordig is het slot in gebruik als hotel en museum .

Stuwdam in de Edersee

 De stuwdam die het meer afsluit werd in de periode 1908 tot 1914 gebouwd en is 400 meter lang en ongeveer 50 meter hoog. Het stuwmeer ligt bij de plaats Waldeck in het district Waldeck-Frankenberg . Het riviertje Eder vult dit meer aan. De Sperrmauer aan de Edersee is de op 1 na grootste stuwdam van Duitsland.
Naast een belangrijke funktie voor waterregulatie heeft de dam ook een waterkrachtcentrale.

Bij de dam zijn diverse gezellige terassen.

De E.ON Wasserkraft mit Standseilbahn

Standseilbahn naar de Peterskopf

De standseilbahn gaat naar de Peterskopf hoog boven de Edersee (300 meter) waar zich enorme waterbekkens bevinden welke onderdeel zijn van de waterkrachtcentrale.

Open van Dinsdag - Zondag

Bergop: om het hele uur van 11.00-17.00 uur

Bergaf: om het hele uur van 11.15-17.15 uur

Rondvaarten op de Edersee


Maak het u naar uw zin op de comfortabele schepen van de  Edersee vloot. De grote en de kleine kapiteins onder ons zullen niet alleen enthousiast zijn, maar genieten ook van het mooiste uitzicht over de Edersee. De personenrondvaartboot Edersee biedt in het seizoen, volgens dienstregeling Lijnvaart- en Rondvaarten.
Twee nieuwe moderne schepen (540-700 Personen) staan ter beschikking.

Duiken in de Edersee

Op meerdere plaatsen in de Edersee vinden er duikactiviteiten plaats. Sport duiken, leren duiken, alle mogelijkheden zijn aanwezig.

In de Edersee liggen enkele dorpen die na de bouw van de Sperrmauer onder water zijn verdwenen.

Adres: RONIC Tauchsport GmbH

Ederseerandstr. 11 a

34513 Waldeck-West

In Willingen kan men duiken in een leisteenmijn:

Duiken in de Willinger leisteenmijn

De Willinger onderwereld kunt u nu  op een heel bijzondere manier leren kennen, onder de voorwaarde dat u beschikt over speciale duikvaardigheden en de benodigde uitrusting heeft. Alleen voor professionals met een speciale duikopleiding voor grotten is het duiken in de leisteenmijn toegestaan. Deze specialisten onder de duikers houden van heel bijzondere uitdagingen en beleven werelden, die voor alle anderen niet toegankelijk zijn. Voor zo’n belevenis onder water nemen ze lange wegen op de koop toe en bestuderen grotten, scheepswrakken en mijnen op de hele wereld en nu ook in Willingen. Twee mijnen, 25 en 45 meter diep zijn te bezichtigen. De watertemperatuur in de leisteenmijn ligt net als de temperatuur van de lucht het gehele jaar door tussen 8 en 9 graden, het zicht bij ca. 30 tot 40 meter. De ingang om te duiken gaat over de oude 45 graden stijle Bremsberg, waarover vroeger de lorries getrokken werden. Ondertussen zijn er 1,2 km touw in de schachten opgehangen, die die duikers bij de oriëntatie helpt en in noodgevallen snel de weg naar de uitgang aangeeft.

Informatie over deze fascinerende belevenis en over het duiken onder begeleiding geeft:
Oliver Hecht
Briloner Str. 28
34431 Marsberg-Helminghausen
Tel. 0049 - (0)2991 - 98 08 87
http://www.obertek.de/

Op youtube kunt u diverse Video's over Tauchen in der Schiefergrube "Christine vinden

Zomerrodelbaan Edersee

Met een lift wordt men omhoog getrokken om vervolgens naar beneden te gaan op de langste rodelbaan van de regio. Met de remhendel kunt u de snelheid zelf regelen. Liever wat minder actie, dan is een minigolfspel in een stenen spellandschap de juiste keus. Verder is hier een avonturenspeelplaats, een trampoline, een nautic jet, een dierenknuffelweide, bungee jump, een uitzichttoren en een gezellig terras.
Ook aan de inwendige is hier gedacht,men kan hier goed terecht
voor een"pommes mit bratwurst"of een pizza

Wildpark Edersee

In het Wildpark Edersee kunt u in alle rust onze inheemse wilde diersoorten observeren. U ziet ook dieren, die vroeger ons landschap bevolkten, maar vandaag niet meer voorkomen. Want wolf, lynx, wisent en auerhoenders zijn in niet omheinde jachtgebieden reeds uitgestorven. Andere diersoorten zoals het rood wild vinden steeds minder leefgebieden.
Midden in het wildpark ligt het roofvogelstation. Hier kunt u oehoes, valken, wouwen, steenarend en grote arend van dichtbij beleven.

Openingsuren Wildpark en Fagutop

1 mei tot 31 oktober: 9-18 uur
1 november tot 28 februari: 11-16 uur
1 maart tot 30 april: 10-18 uur
Vliegdemonstraties van de roofvogelwacht: regelmatig van 16 februari tot 15 november dagelijks, behalve maandag om 11 uur en 15 uur.

Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid voorhanden. Voor de jonge bezoeker is er ook gezorgd, in de vorm van een speeltuintje. Daarnaast beslaat een deel van het park de zogenaamde "aai-dieren"; een afgeschermd stukje waar de
kinderen tussen de geitjes,varkentjes, en dergelijke kunnen lopen, aaien en voeren.
Voor  een hapje en een drankje is er een restaurant, alsmede een terras.

U mag uw hond(en) niet meenemen in het wildpark maar er zijn dierenverblijven aanwezig waarin u uw hond(en) kan onderbrengen.
De dierenverblijven worden gratis ter beschikking gesteld.

TreeTopWalk Edersee


Nieuw aan de Edersee is deTreeTopWalk, het is een wandeling door het bos aan de Edersee,het eekhoornpad voert u vanaf de parkeerplaats naar het begin van het boomkruinpad,vanwaar u dan geleidelijk naar boven wandelt tot een hoogte van ongeveer 35 meter boven de grond.Aan het eind van het pad wacht u dan een prachtig uitzicht over de Edersee.
Het boomkruinpad is zo aangelegd dat mensen in een rolstoel ook van deze atractie gebruik kunnen maken. 

www.treetopwalk.de