Toptips in Hessen

Onze Gipsy

Nationalpark Kellerwald - Edersee

Het eerste nationale park van Hessen
Dit domein van karakteristieke beuken is de perfecte omgeving voor als u wilt wandelen, fietsen, kijken, wegdromen of ontdekken
In het noorden van het Kellerwald bevindt zich een meer dan 57 km2 groot natuurerfgoed van internationale allure.
Laat u in vervoering brengen door dit beukenbos en ontdek hoe fascinerend een ‘wildernis-tour’ met de ranger kan zijn.
In het informatiecentrum ‘Fagutop’ kunt u in een tentoonstelling van alles te weten komen over de beuk en over het beukenbos als biotoop.

Kijk voor meer informatie op
www.nationalpark-kellerwald-edersee.de

De St. Petri-Dom van Fritzlar

Geheimen en ontdekkingen in een Romaans-gotische basiliek
Bekijk het belangrijkste gebouw van Fritzlar met zijn domschat - een collectie van waardevolle, religieuze voorwerpen
Het belangrijkste gebouw van Fritzlar is de St. Petri-Dom. De torens zijn al van grote afstand zichtbaar. In de crypte kunt u de genadestoel en het graf van de heilige Wigbert bekijken, de eerste discipel van Bonifatius, de stichter van de kerk.
Bekijk ook de domschat. Geen enkele andere kerk in Hessen heeft zo’n grote collectie kostbare, religieuze voorwerpen als de dom van Fritzlar.

Meer informatie vindt u op http://www.fritzlar.de/


Burg Herzberg

De grootste burcht van Hessen
De reusachtige ruïne ligt strategisch hoog, boven op een grote basaltrots.
Ten zuiden van de 592 m hoge Rimberg tussen Bad Hersfeld en Alsfeld ligt op een grote basaltrots de reusachtige ruïne van Burg Herzberg. De burcht werd hier in de 13e eeuw gebouwd, hoog boven de oude handelsroutes.
Tegenwoordig fungeert Burg Herzberg als locatie voor allerlei evenementen. Het hele jaar door worden er in en rond de burcht allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd.

Ridderspelen: jaarlijks vanaf 2 juni, georganiseerd door de Hessische Ritterbund (Hessische Ridderbond) met ondersteuning door de Freiherrlich Dörnberg’schen Stiftung (Baron Dönberg Stichting).

www.hessischer-ritterbund.de

Natuurpark Hohe Meißner

De ‘Koning van de Hessische bergen‘, waar vrouw Holle woont...
Maak lange wandelingen in een wonderschone omgeving.

Vrouw Holle?

Neem een kaart van Duitsland en zet in het midden een stip – zo vindt u de berg in het Hessische middelgebergte waar in de Frau-Holle-vijver de ingang naar Vrouw Holles onderaardse rijk zou liggen en waar het sprookje en de sage rond Vrouw Holle vandaan komen. De Frau-Holle-vijver op de Meißner heeft al meer dan 2000 jaar een bijzondere betekenis.

Ja uiteraard, Vrouw Holle is wereldwijd bekend. Als zij haar bed opschudt, sneeuwt het op aarde. Bij haar naam denken de meeste mensen aan het sprookje uit de collectie van de gebroeders Grimm. Het sprookje is gebaseerd op de oeroude mythe van de met sagen omgeven godin Holle. Wist u dat deze godin tot aan de kerstening als hoge Germaanse moedergodin, godin van de vruchtbaarheid en liefde ook onder de naam Freya, Hulda, Diana en nog veel meer namen werd vereerd?

De Hohe Meißner is een ideale locatie voor wandelaars en wintersporters.
Kijk voor meer informatie op
www.naturpark-mkw.de

Doornroosje-slot en dierenpark Sababurg

Levensechte sprookjes ....
Midden in het indrukwekkende Reinhardswald liggen het sprookjesslot van de gebroeders Grimm en dierenpark Sababurg
Het doornroosje-slot Sababurg ligt midden in het indrukwekkende Reinhardswald, tussen Kassel en Göttingen, in het sprookjesland van de gebroeders Grimm.
In fantastische gewaden ontvangen Doornroosje en haar prins hun gasten, die ze vervolgens hun romantische liefdesgeschiedenis vertellen. Het culturele programma bevat verder toneelstukken en concerten.
Het dierenpark is intussen het oudste zoölogische park van Europa. Het biedt onderdak aan circa 650 dieren van bijna 80 verschillende soorten. Via de paden die onder eeuwenoude eiken door lopen, kunnen bezoekers op hun gemak het park verkennen.
Het dierenpark is het hele jaar door geopend en verwelkomt u graag.


www.tierpark-sababurg.de , www.sababurg.de

Wildpark Knüll

Met nieuwe verblijven voor beren en wolven
Observeer vrij rondlopend wild, ontmoet allerlei inheemse diersoorten en bereid u voor op spannende rondleidingen, excursies en ervaringen

In Wildpark Knüll beleeft u de natuur pas echt. Hier kunt u zich ontspannen en tot rust komen en allerlei wandelingen maken in een inspirerende omgeving.

Het natuurcentrum ‘Wildpark Knüll’ biedt de bezoekers natuur, milieueducatie en 100% natuurbeleving. Verken het wildpark en ontdek hoe de dieren leven:

 • inheemse diersoorten in volières
 • vrij rondlopend wild
 • permanente expositie ‘Natuur- en cultuurlandschap Knüll’
 • wisselende exposities
 • beleef-de-natuur-speeltuin
 • restaurant ‘Jagdbaude’
 • rondleidingen

Bergpark Wilhelmshöhe

Beroemd om zijn tuinarchitectuur
Geniet van de perfecte harmonie tussen kunst en natuur!

Slechts zelden sluiten kunst en natuur zo perfect op elkaar aan als in Park Wilhelmshöhe. Tegenwoordig wordt dit grootste bergpark van Europa gerekend tot de indrukwekkendste creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Het Herkules-monument en de watertrappen getuigen nog steeds van de barokke praalzucht van de vorst. In de tweede helft van de 18e eeuw werd het park veranderd in een Engelse landschapstuin. In die tijd werden het classicistische slot Wilhelmshöhe en de romantische Löwenburg gebouwd. Het slot en het slotpark werden tot 1866 gebruikt door de landgraven en keurvorsten van Hessen-Kassel en daarna als zomerresidentie door de Pruisische koningen en Duitse keizers.
Het park Wilhelmshöhe staat bekend om zijn watertrappen en fonteinen, die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. De watertrappen en fonteinen worden veroorzaakt door natuurkrachten. Er komt geen enkel hulpmiddel aan te pas.
In het slot Wilhelmshöhe bevinden zich:

 • de antiekcollectie
 • de schilderijengalerie ‘oude meesters’

Burg Ludwigstein

Romantische wandelbestemming in de Werra-Meißner-regio
Laat u inspireren door de vele mogelijkheden die Burg Ludwigstein u biedt!

Begin twintigste eeuw werd de gedeeltelijk vervallen Burg Ludwigstein herontdekt als romantische wandelbestemming en werd deze volledig herbouwd.
De Ludwigstein lokt al vele jaren talrijke gasten. Hier vindt u:

 • avonturen
 • wandelingen
 • natuurverkenningen
 • vergadermogelijkheden
 • aanbiedingen voor jeugdgroepen
 • camping
 • zwembad
 • activiteitenprogramma
 • culinaire verzorging

Dat alles maakt een bezoek aan Burg Ludwigstein een echte belevenis.

Kijk voor meer informatie op
www.burgludwigstein.de

Residentieslot Bad Arolsen

Het ‘Versailles van het Waldecker Land‘
Bad Arolsen is wijd en zijd vooral bekend om zijn slot.
Het residentieslot werd gebouwd in barokstijl naar het voorbeeld van Versailles.
Het slot is het centrale middelpunt tijdens het barokfestival van Bad Arolsen.
Laat u rondleiden door de vertrekken van het slot, ga naar een van de slotconcerten die in de Steinerner Saal (stenen zaal) worden gegeven of bekijk een expositie in de westvleugel.
De wapencollectie kunt u zonder gids bekijken. U ontvangt een catalogus met een beschrijving van de wapens en vertrekken.
Meer informatie vindt u op

www.schloss-arolsen.de

Staatspark Karlsaue

Hoogtepunt tussen Rosenhang en Fulda
Schilderachtige botanische verscheidenheid in het park bij het Orangerieschloss (orangerieslot) en het Marmorbad (marmeren bad)

Het staatspark Karlsaue, dat slechts een klein eindje lopen is vanuit het centrum van Kassel, doet de bezoeker versteld staan. Het ligt tussen Rosenhang en Fulda en werd in 1700 aangelegd als barok park. Met zijn waterbassins en waaiervormige waterlopen moest het park het hoogtepunt van het orangerieslot, de zomerresidentie van landgraaf Karl, worden.
In het orangerieslot bevindt zich het astrofysisch kabinet met planetarium. Het Marmorbad (marmeren bad) naast het orangerieslot werd ontworpen als badruimte voor de keurvorst. Het wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld van Italiaanse barok ten noorden van de Alpen.
Meer informatie vindt u hier:

Slot Wilhelmsthal

Lustslot en buitenverblijf van de Hessische landgraven
Flaneer door het uitgestrekte park van het rococoslot Wilhelmsthal.
Het rococoslot werd onder landgraaf Wilhelm VII gebouwd als lustslot en buitenverblijf. Het ligt in een uitgestrekte, schitterende tuin met allerlei grotten en waterwerken.
Het slot is tegenwoordig een museum. Hier kunt u allerlei kunst- en nijverheidsobjecten en familieportretten bezichtigen.

Kijk voor meer informatie op www.schloesser-hessen.de

Stiftsruine Bad Hersfeld (kloosterruïne)

Grootste Romaanse kerkruïne van Europa
Hier vindt het beroemde festival van Bad Hersfeld plaats

De ruïne van de kloosterkerk is de grootste Romaanse kerkruïne ten noorden van de Alpen. Tegenwoordig is dit tevens de sfeervolle locatie voor het festival van Bad Hersfeld.
In een bijgebouw van de kloosterruïne, het laatst bewaard gebleven gedeelte van het oude klooster, bevindt zich tegenwoordig het museum. Hier kan de bezoeker zich verdiepen in de geschiedenis van het klooster en de stad.

Meer informatie vindt u hier

Edersee en Edertalstuwdam

Blauwe schoonheid
Bezoek dit populaire vakantiegebied met zijn vele mogelijkheden om vakantie te vieren en u heerlijk te ontspannen!

De Edersee is het op twee na grootste stuwmeer van Duitsland. Het ligt midden in een vrijwel ongerepte omgeving.
Met de Waldecker Bergbahn zweeft u vanaf het meer omhoog naar de Schlossberg. Daarvandaan kunt u verder gaan naar de stad en slot Waldeck, waarnaar deze hele vakantieregio is genoemd. Vanaf het slot hebt u een schitterend uitzicht op het meer, de stuwdam en het Edergebergte.
Dit vakantiegebied biedt

 • de beste omstandigheden voor alle watersporten
 • gratis toegankelijke baaien waar u kunt zwemmen, picknicken en uitrusten
 • diverse fiets- en wandelpaden
 • een schitterend landschap

Laat u betoveren door de eindeloze uitgestrektheid van de Edersee en de vele mogelijkheden!
www.edersee.com

Kaasmakerij Jausenstube